Östafrikanska Köket

ERITREANSKA OCH ETIOPISKA KÖKET

Injera med Tsebhi (Gryta) är bland de mest traditionella maträtterna i det östafrikanska köket. Injera, också kallad för Taita, är en pannkaka gjord med surdeg av Taff mjöl. Injera är producerad från en kombination av ris mjöl med vatten och sen lämnad för att jäsa i några dagar. Vid den tiden när degen har jäst klart blir den bakad i en rund spis till en stor platt pannkaka.

 

Tsebhi är i grunden gjord med biff, kyckling, fårkött eller grönsaker. Tillsammans med Tsebhi, kombineras Eritreanska och Etiopiska maträtter oftast med en blandning av vegetariska recept såsom Shiro – en kryddig röra av kikärtor, Timtimo – kryddad maträtt av linser med tomater, och Hamli; en spenat recept med ett inslag av Eritreanska och Etiopiska kryddor och örter.

En Eritreansk och Etiopisk Måltid

Under en måltid, samlas individer runt en Meadi (Måltid) som traditionellt serveras i en Mosob – en vävd korg behållare.

En traditionell måltid brukar inte börja förrän alla individerna i en familj samlas runt matbordet för att bryta іnjeran tillsammans.

Att äta en Meadi (Måltid) tillsammans med vänner och familj symboliserar gemenskap och är en förenande familje engagemang då människor delar mat från en stor rund fat fylld med lager av injera och fulländad med många kryddiga grytor och vegetariska maträtter.

När man äter ska man riva upp delar av injera och förpacka det i små portioner av tsebhi som sedan kan ätas.

Varje portion äter man med händerna utan användning av några bestick.

Kaffe Ceremoni

Efter en festmåltid så serveras det färskt kaffe som rostas inför gästerna. När bönorna är färdig rostade erbjuds varje deltagare att testa den aromatiska röken genom att vifta den mot sig. Efter malningen av bönorna så läggs det malda kaffet i en traditionell lera-baserad behållare som kallas för JEBENA och kokas. Kaffe serveras traditionellt med brinnande rökelse och popcorn.

Instruktioner på hur man äter med injera:

– Sida A = Med hål

– Sida B = Platt & Utan hål

– Använd en hand (vänster / höger – ok)

1. Riv av en liten bit (storleken på din handflata) 2. Sidan A – sida med hål lägger du mot sås / kött 3. Ta sås eller kött med injera (liknande indisk / Mellanöstern mat) 4. Använd fingrarna för att styra; så bitar inte faller ner när du äter. 5. Det är ok att ta / prova mer än en sås eller maträtt under varje omgång 6. Slutligen kan du fortsätta att äta bottnen av injeran där såsen först lades över, den är nu fylld med matens safter och smakrik.

Smaklig måltid!

© 2019 Restaurang Jebena | Produced by Webbyrån konsulterna